Aspartam na tle innych słodzików

Aspartam na tle innych słodzików

0 40

Wszystkie słodziki wywołują mieszane uczucia, mają zarówno zwolenników, jak i przeciwników. To zupełnie normalna sytuacja, bo wszystko to co dopiero poznawane budzić może różne emocje i nakazywać ostrożność. Jak wypada aspartam, czyli jeden z najbardziej kontrowersyjnych słodzików, na tle innych substancji tego typu?

Aspartam budzi skrajne emocje, mimo tego, że jest to jeden z najbardziej przebadanych słodzików. 10 grudnia 2013 roku Europejska Komisja ds. Bezpieczeństwa Żywności wydała opinię, że aspartam jest substancją bezpieczną. Zgodnie z opinią EFSA dobowa dawka aspartamu nie powinna przekroczyć 40 mg na każdy kilogram masy ciała. Wyjątkiem są osoby, które chorują na fenyloketonurię, dla których nawet taka dawka tego słodziku może być niebezpieczna[1].

Kaloryczność

W porównaniu z innymi słodzikami kaloryczność aspartamu nie jest najniższa. Aspartam w tym rankingu nie ma szans ze stewią, która nie ma żadnych kalorii. Kaloryczność jednak nie jest najważniejsza, gdy liczy się smak. Im słodszy jest słodzik, tym mniej go potrzebujemy dla uzyskania odpowiednich walorów smakowych.

aspartam tabelka 1

Słodki smak

Aspartam jest blisko 200 razy bardziej słodki od białego cukru, podobnie jak stewia.  Ksylitol oraz erytrol nie są nawet tak słodkie jak popularna sacharoza (cukier stołowy). Łatwo więc obliczyć, że aby odpowiednio posłodzić produkt wystarczy jedynie odrobina aspartamu.

Właściwości

Właściwości tych najbardziej popularnych słodzików są zbliżone. Przede wszystkim ich kaloryczność jest dużo niższa niż popularnie stosowanej sacharozy, w związku z czym mogą być spożywane przez osoby walczące z dodatkowymi kilogramami. Większość z nich zawiera również dużo niższy indeks glikemiczny, co sprawia że są one bezpieczne dla diabetyków. Badania potwierdzają również, że słodziki, w odróżnieniu od zwykłego cukru, nie wpływają na rozwój próchnicy zębów. Aspartam nie może być jednak poddawany obróbce termicznej, ponieważ traci wtedy swój słodki smak, a nawet może być szkodliwy.

Cena

Aspartam nie jest jeszcze tak popularnym słodzikiem, co sprawia, że również jego cena nie należy do najniższych. Warto jednak wiedzieć, że 1 kg aspartamu pod względem smakowym odpowiada dużo większej ilości tańszego erytrolu czy ksylitolu. Konkurencyjna dla aspartamu jest jednak odrobinę tańsza, a równie słodka stewia.

aspartam tabelka 2

[1] E. Hoffmann, „ Aspartam wciąż wzbudza kontrowersje”, www.biotechnologia.pl/farmacja/artykuly/aspartam-wciaz-wzbudza-kontrowersje,13424, 1.01.2014.

Brak komentarzy

Zostaw Odpowiedź